Individuele Begeleiding

Wat Individuele Begeleiding voor jou kan betekenen schets ik hieronder aan de hand van een mooie metafoor over stress.

Ik sta bij de Kamer van Koophandel sta ingeschreven als ZZP-er. Per Saldo en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) rekenen mij daarom tot de categorie Formele Zorgverleners. Dat is gunstig voor jou als je een Persoonsgebonden Budget (PGB) hebt. Je kunt hiermee namelijk zorg en/of begeleiding bij mij inkopen. Bel me gerust om even te overleggen.

STRESS EN EEN GLAS WATER

(auteur onbekend)

Tijdens een seminar over stressmanagement liep een jongedame vol zelfvertrouwen door de kamer met een opgetild glas water. Iedereen wist dat ze de ultieme vraag zou stellen: “Is dit glas half leeg of is het half vol?” Ze hield ze allemaal voor de gek. In plaats daarvan vroeg ze glimlachend: “Hoe zwaar is dit glas water?” Leden van het publiek reageerden met antwoorden variërend van 200 gram tot 500 gram.

Ze antwoordde: “Het absolute gewicht doet er niet toe. Het hangt ervan af hoe lang ik het vasthoud. Als ik het even vasthoud, is dat geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, heb ik pijn in mijn rechterarm. Als ik het een dag vasthoud, moet je een ambulance bellen. In elk geval is het gewicht van het water hetzelfde; maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.”

Ze vervolgde: “En zo is het met stress en angst. Als we onze lasten de hele tijd dragen, raken we vroeg of laat meer gestrest en worden de lasten steeds zwaarder en kunnen we niet langer doorgaan. ” Net als bij het glas water, moet je je lasten en zorgen een tijdje neerleggen en rusten voordat je ze weer kunt vasthouden.

Hoewel stress een feit kan zijn, is voortdurend gestrest zijn dat niet. Elke dag de tijd nemen om elke last, gedachte of angst die je stress bezorgt, opzij te zetten, kan je vermogen om de stressfactoren in je leven het hoofd te bieden aanzienlijk te verbeteren.

LAAT ME JE HELPEN OM “JOUW GLAS EVEN NEER TE ZETTEN”

Bij Individuele Begeleiding kun je gebruik maken van verschillende ontspanningsmethodes en ondersteuning gebaseerd op mijn brede opleidingsachtergrond. Afhankelijk van jouw behoefte zijn dat vormen van lichaamswerk, gesprekstechnieken, ademhalingstechnieken, weerbaarheidstechnieken en andere oefeningen om dieper te ontspannen en oude stress los te laten.

Voel jij je overweldigd en heb je problemen, zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen, energieverlies, veranderingen in eetlust enz., vanwege zorgen en stress? Dan kan het nuttig zijn om een professional te raadplegen om je te helpen bij het ontwikkelen van specifieke strategieën voor je situatie.

Wat kan ik verder voor je betekenen. Ik kan je helpen:

 • door je te ondersteunen bij je zelfzorg. Samen kijken we waar je hierin gestimuleerd kunt worden of waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. 
 • overzicht te krijgen in je eigen situatie op gebied van vb.: stress, energie, sociale vaardigheden, administratie etc.
 • met het versterken van je eigen kracht, veerkracht, zelfredzaamheid, stabiliteit, lichamelijk welzijn en psychosociaal functioneren.
 • onderzoeken hoe je je sociale contacten en je deelname aan de maatschappij kunt vergroten, en op die manier eenzaamheid te verminderen.
 • door je praktisch te ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde taken of activiteiten.
 • met het oefenen en inslijten en van vaardigheden die bijdragen tot verhogen van zelfvertrouwen.
 • met het oefenen en door ontwikkelen van vaardigheden die elders (vb. in therapie) zijn geleerd.
 • door met je mee te gaan naar een artsenbezoek of andere afspraak waar je wat support kunt gebruiken.
 • bij het opzetten van een dagstructuur, en een vinger aan de pols houden of er iets bijgesteld moet worden.

WAT JE ZELF KUNT DOEN

Hieronder alvast een paar technieken die jou kunnen helpen om zelf je stress te verminderen en je veerkracht op te laden.

 • Neem even de tijd om diep adem te halen uit je middenrif. Diafragmatische ademhaling (buikademhaling) helpt je bloed van zuurstof te voorzien en zal je bijna onmiddellijk helpen ontspannen; slechts 90 seconden zal effect hebben.
 • Maak buiten een paar minuten een stevige wandeling. Laat je geest zich concentreren op wat je in je omgeving opmerkt in plaats van over je problemen na te denken.
 • Zeg gewoon nee. Als je te veel probeert te doen, en teveel in je agenda zet, is dat een directe manier om overbelast te raken. Stel redelijke grenzen voor jezelf en houd je eraan.
 • Rekken. Een grote stressverlichtende rek is een yogapose die de kind-houding wordt genoemd. Schop je schoenen uit, kniel op de grond (op een kleed of mat), bips op je hielen, buik op je bovenbenen en leg je voorhoofd op de grond, armen naar voren op de grond, handpalmen omhoog. Houd dit een paar minuten vast.
 • Eet een tussendoortje terwijl je mindfulness beoefent. Geniet langzaam van een stuk chocolade of een heerlijk stuk fruit.