Individuele Begeleiding

Individuele Begeleiding betekent dat ik me volledig richt op jou als individu. Ik ondersteun je bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten waarbij jij hulp nodig hebt. In de wet staat namelijk dat iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Lukt dat niet zonder hulp, dan kan daarbij begeleiding worden ingezet.

Het gaat hier bijvoorbeeld om ondersteuning in het aanbrengen van structuur in je leven, het aanreiken van handvatten om zelf structuur aan te leren brengen, en het oefenen om de structuur te behouden. Over regie over het persoonlijk leven, praktische ondersteuning bij vaardigheden/handelingen, het aanzetten tot activiteiten, en het handhaven en bevorderen van je zelfredzaamheid. Toezicht kan onderdeel zijn van de begeleiding als dat noodzakelijk is; denk bijvoorbeeld aan valgevaar, ingrijpen in verband met gedragsproblematiek of complicaties bij een ziekte.

Als vergelijking met de obstakels en stressfactoren in het leven volgt hieronder een verhaal over stress. Daarna leg ik uit wat Individuele Begeleiding voor jou kan betekenen.

STRESS EN EEN GLAS WATER

Tijdens een seminar over stressmanagement liep de docente door de ruimte met een opgetild glas water. Iedereen verwachtte de vraag: “Is dit glas half leeg of is het half vol?” In plaats daarvan vroeg ze glimlachend: “Hoe zwaar is dit glas water?”. De deelnemers reageerden met verschillende antwoorden over het gewicht.

Ze antwoordde: “Het absolute gewicht doet er niet toe. Het hangt ervan af hoe lang ik het vasthoud. Als ik het even vasthoud, is dat geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, heb ik pijn in mijn arm. Als ik het de hele dag vasthoud, raakt mijn arm gevoelloos en verlamd. Het gewicht van het water blijft hetzelfde, maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.”

Stress, spanning en angst zijn als het glas water. Ervaar je het even, dan is er niets aan de hand. Bij langere stress begint de pijn. Bij chronische stress raak je overbelast. Je kunt op den duur niet langer doorgaan omdat je lichaam geen kans krijgt om te herstellen. Net als het glas water, moet je lasten en zorgen regelmatig neerleggen en uitrusten voordat je weer verder kunt.

Stress is een gegeven maar het is ongezond als het voortdurend aanwezig is. Als je elke dag de stress een paar keer bewust een halt toe roept, dan verbetert je vermogen om stressfactoren het hoofd te bieden.

LAAT ME JE HELPEN OM “JOUW GLAS EVEN NEER TE ZETTEN”

Bij Individuele Begeleiding zet ik methodes voor ontspanning en ondersteuning in die ik heb opgedaan tijdens mijn opleidingsachtergrond. Afhankelijk van jouw behoefte zijn dat gesprekken, oefeningen om dieper te ontspannen, (oude) stress los te laten en je veerkracht te vinden.

WAT INDIVIDUELE BEGELEIDING VOOR JOU KAN BETEKENEN

 • Ondersteunen bij je zelfzorg. Samen kijken we waar je hierin gestimuleerd kunt worden of waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. 
 • Overzicht krijgen in je eigen situatie op gebied van bv.: stress, energie, sociale vaardigheden, administratie, etc.
 • Versterken van je eigen kracht, veerkracht, zelfredzaamheid, stabiliteit, lichamelijk welzijn en psychosociaal functioneren.
 • Samen onderzoeken hoe je je sociale contacten en je deelname aan de maatschappij kunt vergroten, en op die manier je eenzaamheid verminderen.
 • Praktische ondersteuning bij het uitvoeren van bepaalde taken en/of activiteiten.
 • Oefenen en inslijten van vaardigheden die bijdragen tot het verhogen van je zelfvertrouwen.
 • Oefenen en doorontwikkelen van vaardigheden die elders (bijv. in therapie) geleerd zijn.
 • Ondersteuning bij een artsenbezoek of andere belangrijke afspraak.
 • Opzetten en onderhouden van een dagstructuur.
 • Veiligheid ervaren waardoor dagelijkse activiteiten lichter en leuker worden.

ZO GAAN WE TE WERK

Bij Individuele Begeleiding doorlopen we de volgende vijf stappen. In het begeleidingstraject dat volgt komen ze telkens opnieuw aan bod, in de volgorde die nodig is.

 1. We bespreken waar je tegen aan loopt.
 2. We kijken waar je hulp, oefening, structurering, ondersteuning etc. nodig hebt.
 3. We maken een laagdrempelig plan met een aantal behapbare doelen. Deze mogen altijd in flexibiliteit aangepast worden naar jouw behoefte en mogelijkheden.
 4. We gaan samen op weg tijdens de IB-sessies, want begeleiding is samenwerking.
 5. We benadrukken zeker (kleine) behaalde vooruitgang, maar de begeleiding is met name bedoeld als continue lijn van ondersteuning om jouw kwaliteit van leven te bevorderen.

WAT JE ZELF KUNT DOEN

Hieronder alvast een paar technieken die jou kunnen helpen om zelf je stress te verminderen en je veerkracht te vergroten.

 • Neem even de tijd om diep adem te halen vanuit je middenrif. Diafragmatische ademhaling (buikademhaling) stimuleert de zuurstofopname in je bloed, en zal je onmiddellijk helpen ontspannen; slechts 90 seconden heeft al effect.
 • Drink een glas (warm) water en zet het lege glas neer. Water spoelt je systeem schoon en het lege glas mag rusten tot het weer gevuld en gebruikt gaat worden.
 • Maak een kwartiertje een stevige wandeling in de buitenlucht. Concentreer je op de omgeving in plaats van over je problemen na te denken.
 • Zeg gewoon NEE! Neem je teveel hooi op je vork of is je agenda overvol? Dan is dat dé manier om overbelast te raken. Stel redelijke grenzen voor jezelf en houd je eraan.
 • Rekken. Een grote stress-verlichtende rek is een yogapose die de kind-houding genoemd wordt. Schop je schoenen uit, kniel op de grond (op een kleed of mat), bips op je hielen, buik op je bovenbenen, leg je voorhoofd op de grond, armen naar voren op de grond en handpalmen omlaag. Houd dit een paar minuten vast.
 • Eet een tussendoortje terwijl je mindfulness beoefent.

DE FINANCIËN

Ik sta bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als ZZP-er. Per Saldo en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) rekenen mij daarom tot de categorie Formele Zorgverleners. Dat is gunstig voor jou als je een Persoonsgebonden Budget (PGB) hebt. Je kunt hiermee namelijk zorg en/of begeleiding bij mij inkopen. Bel of e-mail me voor overleg.

Alle informatie is ook te vinden op www.carollyne.nl