Ik vind dat iedereen toegang zou moeten hebben tot de noodzakelijke levensbehoeften: Aanraking, Ontspanning en Oprechte Aandacht. Daarom ben ik in 2019 een Experiment van Vrijgevigheid begonnen door Gift-Ecomonie toe te passen in mijn praktijk.
Per 2021 is het Gift-Economy experiment gestopt. Vanaf nu werk ik niet meer voor geld en leef ik voortaan van donaties.
WAT IS GIFT-ECONOMIE?
In een gift economie, worden goederen en diensten zonder enige verplichting verstrekt. Het is een economisch systeem waarbij de circulatie van de gaven binnen de gemeenschap leidt tot toename: toename van verbindingen, toename in relatiekracht. In dit verband zorgt hamsteren en gierigheid juist voor een afname van welvaart. In de kern is Gift-Economie een verschuiving van consumptie naar bijdrage, van transactie naar vertrouwen, van schaarste naar overvloed, van isolatie naar gemeenschap, en een verschuiving van Mij naar Wij.
MIJN ERVARINGEN
Sinds 2012 heb ik een bedrijf geleid volgens het principe van Betaal-Wat-Je-Het-Waard-Vindt. Dus ik had al wat ervaring met Gift Economy. In 2014 opende ik mijn praktijk voor knuffelsessies en massagebehandelingen. Hier introduceerde ik vaste prijzen, maar daardoor voelde het alsof ik een deel van mezelf had losgelaten.
In december 2017 ging ik op studiereis naar India (Auroville & Pondicherry). Het vulde mijn hart met vreugde om kennis te maken met Karma Kitchen en Aravind Eye Care Hospital. Beide werken volledig op de filosofie van Gift-Economie.
Dit inspireerde me om ook de Gift-Economie in mijn praktijk te introduceren.
In juni 2018 is het Gift-Economie-experiment al geïntroduceerd voor Knuffelworkshops, Knuffelconcerten en andere evenementen. Wij hebben een startinvestering gedaan voor het eerste evenement en sindsdien draait ons Experiment van Vrijgevigheid. Nu is het aan de deelnemers & gasten om deze “Ketting van Geven” in stand te houden door te betalen voor degene die na hen komt. In de “Week tegen Eenzaamheid 2018” startte het Experiment ook voor de individuele sessies, en het loopt nog steeds. Bij het maken van een afspraak krijgt iedereen een afspraakbevestiging & betaalformulier met de kosten en mag zelf invullen:
- Ik kies er voor om de volledige kosten te betalen voor deze sessie (dit evenement p.p.): € …
- Ik kies er voor om een ander* bedrag te betalen voor deze sessie (dit evenement p.p) : € …
*dit bedrag kan hoger of lager zijn dan de volledige kosten voor deze sessie, en wordt op je factuur vermeld. Betaal je meer dan kan iemand met een kleinere beurs minder betalen. Betaal je minder, dan is het resterende bedrag een cadeautje van anderen die wat meer betaalden, of van mij.
De Gift-Economie-filosofie wordt mede gedragen door de experts en musici met wie ik samenwerk. Ik ben dankbaar voor hun warmhartige inzet en hun vertrouwen. Voor ons is er geen vast inkomen, maar iedereen krijgt een percentage van de giften.
Wil jij een gift geven waarmee wij in ons levensonderhoud kunnen voorzien? Ga naar GENEREUZE GEVERS.
“WEEK TEGEN EENZAAMHEID” 1 – 8 OKT 2019
Deze week vraagt met name aandacht voor mensen die minder persoonlijk contact hebben dan wenselijk is om goed te kunnen functioneren. Hiervan kunnen verschillende omstandigheden de oorzaak zijn. Als er dan niemand is die een arm om je heen slaat, naar je luistert of gewoon bij je is, dan kan het leven loodzwaar zijn.
Deze omschrijving sluit aan bij een groot deel van mijn cliënten. En ik denk dat iedereen deze tijden in het leven wel kent. Daarom bied ik Aanraking, Ontspanning en Oprechte Aandacht tijdens individuele sessies en groepsworkshops. Ik raak mensen lichamelijk maar ook emotioneel aan. Hiermee geef ik ze het gevoel dat ze er mogen zijn en er toe doen, want dat doen ze zeker!
Iedereen kan in een situatie komen waarin zij/hij hulp en ondersteuning nodig heeft. Helaas kan het voor sommige mensen juist op die momenten lastig om hiervoor te betalen. Daarom vind ik het mooie symboliek om in deze week het Gift Economie-experiment voor Individuele Sessies te introduceren.
Koningin Maxima opende op 27 september 2018 het nationaal congres over eenzaamheid.
GIFT-ECONOMIE BIJ KARMA KITCHEN
Stel je een restaurant voor, waar je voor de persoon na jou kunt betalen. Hoe lang kan de ketting van vrijgevigheid doorgaan? Karma Kitchen opende voor het eerst op 31 maart 2007 in Berkeley, door verschillende vrijwilligers die geïnspireerd waren om de waarde van een “Gift-Economie” te zaaien. Inmiddels zijn er Karma Kitchens verspreid over de hele wereld.
Op 18 juni 2021, heeft Karma Kitchen’s Ketting van Geven:
- 93032 maaltijden kunnen verzorgen, met behulp van
- 75105 uren van vrijwilligers
Deze getallen worden wekelijks ge-update op KarmaKitchen.org
Wie betaalt mijn maaltijd bij Karma Kitchen?
Bij Karma Kitchen is je maaltijd betaald door iemand die je voorging. Omdat het een geschenk is, kun je het niet terugbetalen. Je kunt het wel door-betalen door een bijdrage te leveren waarmee toekomstige gasten dezelfde vrijgevigheid kunnen ervaren. Door deze Ketting van Geven kan Karma Kitchen blijven bestaan.
KARMA KITCHEN IN AUROVILLE, INDIA – DECEMBER 2017
Op 17 december kwam een grote groep internationale en lokale mensen bij elkaar om een Karma Kitchen te creëren in Auroville, India. Het was een eer om er deel van uit te maken.
“Het eten smaakt naar liefde!” “Beste maaltijd die ik ooit heb gehad!” “Het vrijwilligersteam was in FLOW!” Dit zijn enkele van de reacties na een episch Karma Kitchen-experiment in Auroville. Binnen 2 uur op een zonnige zondag verwelkomde het team meer dan 120 gasten om samen de magie van verrukkingen en vrijgevigheid te creëren.
Meer foto’s en een blog van Zilong Wang over deze prachtige dag op: KarmaKitchen Auroville
KARMA KITCHEN IN WENEN, OOSTENRIJK – APRIL 2018
Op 26 april kwam een grote vriendengemeenschap samen om onze eerste Karma-keuken in Wenen, Oostenrijk te creëren! Het was een groot succes! En in veel opzichten was het een mini-reünie van onze tijd in december bij Karma Kitchen in Auroville.
Meer foto’s en een blog van Hermann Gams berichtten over deze prachtige dag op: KarmaKitchen Vienna
GIFT ECONOMIE BIJ ARAVIND EYE CARE HOSPITAL
De kern van dit verhaal van het Aravind Oogzorgsysteem is hoe een onmogelijke droom, de visie van één man om alle onnodige blindheid te voorkomen, een wereldwijd systeem van compassievolle zorg voor iedereen is geworden. Opgericht in het zuiden van India, meer dan 40 jaar geleden door Dr. V., een echte visionair, is Aravind nu de grootste leverancier van oogzorg in de wereld. Nog opmerkelijker is het feit dat mensen bij Aravind oogziekenhuizen worden verzorgd, ongeacht of ze daarvoor kunnen betalen. Niemand wordt afgewezen en iedereen krijgt dezelfde waardigheid en hoge kwaliteit van zorg. Aravind reist naar plattelandsmensen die geen toegang hebben tot de zorg in de steden voor onderzoek en als een operatie nodig is worden ze vervoerd naar een ziekenhuis. Toen benodigde voorraden te duur werden zette Aravind een productiesysteem op om ze zelf tegen sterk gereduceerde kosten te maken. Het Aravind-systeem is een inspirerend voorbeeld van zelfredzaamheid, zuinigheid en rechtvaardigheid in de wereld van toenemende zorgkosten en belemmeringen voor de zorg.
Hoe werkt de betaling bij Aravind Eye Care?
Wanneer mensen een Aravind Oogziekenhuis binnenlopen, hebben ze de keuze: of ze de behandeling volledig betalen, een andere hoeveelheid betalen of gratis behandeling krijgen. In dit model ondersteunt de opbrengst van elke betalende patiënt de behandeling van twee gratis operaties.