Lepeltje Lepeltje Samen-Slapen

Mijn visie en missie voor mijn praktijk:
Het tegengaan van onnodig gebrek aan de noodzakelijke levensbehoeften: aanraking, ontspanning en oprechte aandacht. Waarom zou iemand hier een tekort aan hebben? Welzijn is een mensenrecht en het zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom werk ik vanaf 2021 niet meer voor geld, en leef ik voortaan van donaties.

Een SamenSlapen-sessie is een overnachtingssessie waarbij het – net als bij reguliere Knuffelsessies – gaat om aanraking, ontspanning en oprechte aandacht voor jou.

Mijn aanbod van SamenSlapen-sessies bestaat al langer, maar dan alleen voor cliënten die al vaker bij mij in de praktijk zijn geweest. Bij reguliere Knuffelsessies is er voor jou de mogelijkheid om een dutje te doen in mijn armen, maar ik blijf wakker. Bij een overnachtingssessie slaap ik ook. Ik blijf wel beschikbaar om wakker gemaakt te worden, net als bij een nachtdienst in de zorg bijvoorbeeld. Deze sessie kan net als gewone Knuffelsessies op verschillende manieren worden ingevuld, bijvoorbeeld:

 • ’s avonds voor het slapengaan nog een beetje praten over wat je bezighoudt – eigenlijk net als bij een reguliere Knuffelsessie. Daarna vallen we beide in slaap en heb jij ’s ochtends iemand om “goedemorgen” tegen te zeggen.
 • Als je geplaagd wordt door nachtmerries of andere onrust gedurende de nacht, mag (of eigenlijk “moet”) je me wakker maken als je behoefte hebt aan troostende armen of een gesprek.
 • Tijdens andere overnachtingssessies wordt amper geslapen. Sommige mensen vinden het heerlijk om de hele nacht bordspelletjes te spelen of een film-marathon te doen met wat snackjes en thee of een sapje. (Want het blijft een sessie zonder alcohol of andere verdovende middelen)

Hieronder nog een aantal voorbeelden van SamenSlapen-sessies die tijdens mijn afgelopen studiereizen hebben plaatsgevonden.

“SAMEN-SLAPEN-SESSIES” TIJDENS MIJN STUDIEREIZEN

Afgelopen half jaar had ben ik weer op studiereizen geweest: dec 2018- maart 2019 in Auroville-India en Chiang Mai-Thailand en mei 2019 Vasiliko/Lefkandi-Griekenland. Onderweg kwamen er een aantal mensen op mijn pad die om verschillende redenen behoefte hadden aan een Knuffelsessie, maar ook aan SamenSlapen-sessies. We zijn zoals ik altijd doe eerst in gesprek gegaan over hun situatie en hun algemene en specifieke behoeftes en verwachtingen en daarna volgde de sessie.

 • In Auroville trof ik iemand met chronische pijnklachten die een aantal nachten zo goed als pijnvrij in mijn armen heeft doorgebracht. Daarbij kreeg ik ook terug dat de dagen tussen de SamenSlapen-sessies veel soepeler en met minder pijn gevuld waren.
 • In Chiang Mai trof ik:
  • een reiziger die altijd druk in het hoofd is en daardoor moeilijk kan slapen. Daarbij was het land van afkomst een onrustig land waar regelmatig oorlog, bezetting en andere narigheden plaatsvinden. Ook deze persoon heeft een aantal nachten geslapen als een roos en op momenten dat de nachtmerries kwamen was de rust gauw weer gevonden, gewoon omdat ik er was en het hier-en-nu sneller te hervinden was.
  • een expat die behoefte had aan een knuffel wat aanspraak voor het slapengaan en bij het opstaan
  •  iemand wiens partner er een ander op nahield, maar daarnaast ook nog voor deze relatie wilde blijven gaan. Deze nachten waren wisselend gevuld met diepe rust in gekoesterde veiligheid of met tranen en frustratie die troost en een luisterend oor nodig hadden.
 • In Griekenland trof ik:
  • een aantal medecursisten die door verschillende oorzaken een overbelast zenuwstelsel hadden. Mede daardoor worden ze regelmatig overspoeld door hun emoties en gevoelens van stress. Kortere en langere Knuffelsessies o.a. voor het slapengaan, brachten ontspanning en letterlijke zuchten van verlichting, soms vergezeld door tranen van opluchting. Later kreeg ik van ze terugkreeg dat ze heel diep hadden geslapen en uitgerust wakker waren geworden.

“SLAAP IS ONZE SUPERKRACHT”

Op 3 juni 2019 gaf Matt Walker de TED Talk over “Slaap is onze Superkracht”. Hij is professor in de neurofysiologie, neurowetenschappen en psychologie.

Slaap is je levensondersteunende systeem en Moeder Natuurs beste poging tot onsterfelijkheid, zegt slaapwetenschapper Matt Walker. In deze diepe duik in de slaapwetenschap deelt Walker de wonderbaarlijk goede dingen die gebeuren als je slaapt – en de alarmerend slechte dingen die gebeuren als je dat niet doet, zowel voor je hersenen als voor je lichaam. Meer informatie over de invloed van slaap op uw leerproces, geheugen, immuunsysteem en zelfs uw genetische code – evenals enkele handige tips om beter te slapen.

Hieronder kun je de TED Talk bekijken.

Voor de mensen die moeite hebben met Engels is er een mogelijkheid om deze TED-Talk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Voor degenen die liever alleen willen lezen heb ik de vertaling in een aparte pagina opgenomen. Klik hier voor de NL tekst

LOCATIE

Praktijkruimte
Net als voor reguliere Knuffelsessies kun je voor SamenSlapen-sessies terecht in mijn prettige praktijkruimte in Amsterdam. Hier slapen we dan op één of twee Terapy zitzakken. Door de vulling en de elastische hoes vormt het zich als een zachte cocon naar je lichaam en dat zorgt ervoor dat je volledig kunt ontspannen.  Een andere optie is de comfortabele bedbank. Afhankelijk van je wensen kan er op een stevig matras worden geslapen, of gebruik gemaakt worden van diverse zachte oplegmatrassen.

Huisbezoek
In overleg is het mogelijk om de SamenSlapen-sessie in de privacy van je eigen huis te laten plaatsvinden, dan kan Carollyne naar je toe komen. Bij huisbezoeken (binnen Amsterdam) worden geen extra kosten gerekend. Voorwaarde voor huisbezoeken is dat het een rookvrije woning betreft, er geen huisdieren in de slaapruimte zijn én er schoon beddengoed is.

TARIEVEN

De kosten van een SamenSlapen-sessie zijn 550 euro voor een sessie van 9 uur. Langere sessies zijn ook mogelijk, daarbij wordt dan 60 euro per extra uur berekend.

Vanaf 2021 werk ik niet meer voor geld, ik leef voortaan van donaties.

Natuurlijk heb ik nog wél geld nodig om in mijn levensonderhoud te voorzien en mijn werk te kunnen voortzetten.

Draag jij mij een warm hart toe en wil je mij steunen? Dat kan op verschillende manieren, waaronder een eenmalige of periodieke gift.

VRAAG & ANTWOORD

Vraag           : Voor wie zijn de SamenSlapen-sessies bedoeld?
Antwoord   : Voor iedereen die bij het slapengaan behoefte heeft aan aanraking, ontspanning en oprechte aandacht. Iedereen is welkom en krijgt de mogelijkheid om even rust te vinden. Van twintigers tot senioren en kinderen, mensen die tijdelijk geen relatie hebben of wiens partner is overleden, mensen met een relatie, alleenstaande ouders en zwangere vrouwen, mensen met een beperking, zieke of depressie, zakenmensen met overvolle agenda’s.
(Voor mensen met fysieke beperkingen: helaas is mijn praktijk niet toegerust met tilliften en dergelijke apparatuur. Ik ben hier echter wel mee bekend, wellicht is een huisbezoek een passende optie.)

Vraag           : Zijn er alleen individuele SamenSlapen-sessies of kan dat ook met meerdere mensen?
Antwoord   : SamenSlapen-sessies zijn net als Knuffelsessies individueel.

Vraag           : Wat zijn de voordelen van knuffelen en/of samen slapen?
Antwoord   : Contact met andere mensen is van groot belang. Tijdens aanraking vermindert je lichaam de aanmaak van stresshormonen (o.a. cortisol, adrenaline en noradrenaline), komt je zenuwstelsel tot rust en komen er hormonen vrij waardoor we ons prettig gaan voelen (o.a. oxytocine, endorfine en serotonine). Diverse onderzoeken tonen dit ook aan. Tijdens een Knuffelsessie gebeurt er dus van alles in je lichaam en kom je lichamelijk en geestelijk tot rust. Voor het algemene belang van goed slapen ga naar Slaap is onze superkracht.

Vraag           : Is het mogelijk om seks te hebben tijdens een SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Nee, onder geen enkele voorwaarde. Lepeltje Lepeltje biedt alleen vriendschappelijke sessies, wat voor sessie het ook is. Hierbij is geen sprake van seks of erotische handelingen. Bij het maken van de afspraak en aan het begin van de SamenSlapen-sessie wordt dit helder uitgelegd, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Bij ongepast gedrag of ongepaste verzoeken wordt de sessie direct beëindigd.

Vraag           : Wat gebeurt er als ik op gewonden raak tijdens een SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Dat kan gebeuren, maar daar wordt niet op ingegaan. Als het nodig is kunnen we een korte pauze inlassen of van positie veranderen.

Vraag           : Mag ik praten tijdens de SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Dat mag zeker. Een SamenSlapen-sessie is jouw tijd om tot rust te komen en te praten, muziek te luisteren, een film te kijken, van de stilte te genieten of samen te slapen.

Vraag           : Mag ik je wakker maken tijdens de SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Dat mag zeker. Als je wakker wordt door een nachtmerrie of andere onrust gedurende de nacht mag (of eigenlijk “moet”) je me wakker maken als je behoefte hebt aan troostende armen of een gesprek.

Vraag           : Wat moet ik doen als ik me onprettig voel of emotioneel word?
Antwoord   : Het kan gebeuren dat je de SamenSlapen-sessie heel spannend vindt of dat er ineens emoties opspelen, dat mag er allemaal zijn. Je mag er iets over zeggen maar het mag ook gewoon zonder woorden zijn wat het is. Een korte pauze, een slokje water of een andere knuffelpositie kan altijd. Er wordt altijd een prettige oplossing gevonden.

Vraag           : Wat voor kleding kan ik het beste dragen?
Antwoord   : Je kunt je eigen pyjama of comfortabele kleding meenemen. Een joggingpak of huispak is ook prima. Maar je mag ook een kledingsetje van Lepeltje Lepeltje dragen. Iedereen draagt sowieso ondergoed, lange broek en T-shirt met korte/lange mouwen.

Vraag           : Hoe kan ik een afspraak voor een SamenSlapen-sessie maken?
Antwoord   : Gewoon bellen of mailen en als je het antwoordapparaat krijgt, spreek je naam en nummer in dan bel ik je zo snel mogelijk terug.

Vraag           : Is het ook mogelijk om overdag een afspraak te maken?
Antwoord   : Ja hoor. Als je door nachtdiensten of andere omstandigheden ’s nachts wakker bent en overdag wilt slapen kan de SamenSlapen-sessie ook overdag worden ingepland. Bel of mail om een afspraak te maken.

Vraag           : Mag ik roken tijdens een SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Niet roken tijdens de sessie, en liever ook niet vlak voor de sessie begint. Bij huisbezoeken geldt ook dat het een rookvrije woning betreft.

Vraag           : Wat nou als ik mijn pyjama vergeet?
Antwoord   : Je mag tijdens een SamenSlapen-sessie altijd een broek en shirt van zachte stof van Lepeltje Lepeltje lenen.

Vraag           : Kom je ook naar me toe als ik buiten Amsterdam woon?
Antwoord   : Afspraken buiten Amsterdam zijn in overleg mogelijk.

Vraag           : Kan ik gewoon bij de praktijk binnenlopen?
Antwoord   : Bel of mail me voordat je naar de praktijk komt. Vanwege de huisbezoeken ben ik niet altijd in de praktijk aanwezig. Het zou jammer zijn wanneer je voor een dichte deur staat. Daarnaast kan het ook zijn dat ik middenin een andere sessie/behandeling zit, en dat kan storend zijn.

Vraag           : Heb je een filmlijst waaruit ik kan kiezen als ik samen een film wil kijken?
Antwoord   : In overleg kunnen we binnen gepaste filmgenres een film kiezen om te kijken. Er is een ruim muziekassortiment, maar je mag ook je eigen muziek meenemen of je lievelingsboek.
Als je samen in de bioscoop van een film wilt genieten kan je gebruik maken van de bioscoopservice.

Vraag           : Kunnen we ook iets anders doen dan knuffelen en slapen?
Antwoord   : Bij het maken van de afspraak kunnen we bespreken wat je zou willen doen. Een massagebehandeling om je te helpen ontspannen voor het slapengaan is een van de mogelijkheden. Of misschien wil je graag een filmmarathon of bordspelletjes met snacks, muziek luisteren of alleen maar kletsen. Er is van alles mogelijk.

Vraag           : Is er ook iets te eten tijdens de SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Ja dat kan als je me van te voren aangeeft wat je zou willen snacken tijdens de “filmmarathon” of andere activiteiten, of wat je wilt eten bij het ontbijt, dan kan ik het voor je regelen. Maar je mag natuurlijk ook zelf iets meebrengen.

Vraag           : Mag ik alcohol drinken of andere middelen gebruiken tijdens de SamenSlapen-sessie?
Antwoord   : Nee onder geen voorwaarde. En ook niet voordat de sessie begint. Het blijft een sessie zonder verdovende middelen.

Vraag           : Hoe kan ik mijn geplande sessie afzeggen of verzetten?
Antwoord   : Tot 24 uur voor het geplande tijdstip van je afspraak kun je bellen of mailen om je sessie kosteloos af te zeggen of te verzetten. Bij het niet nakomen van afspraken worden kosten in rekening gebracht, tenzij dit minstens 24 uur van te voren is gemeld.