Parkinson Boksen

Waarom Parkinson Boksen? Parkinson Boksen is een prachtige vorm van non-contactboksen waarbij mensen een deel van hun mobiliteit en welbevinden weer op peil kunnen brengen en kunnen houden. Na de training is er natuurlijk ook tijd voor een sociaal samenzijn en een kopje koffie.

Tijdens de training wordt er gebokst tegen bokszakken en dus niet tegen elkaar. Verder komen er ook andere functionele oefeningen aan bod zoals coördinatie, stretchen, balans, focus, reactievermogen, conditie en kracht. Zo wordt het hele lichaam maar ook het hoofd getraind, want bij bokstraining moeten deelnemers dubbele taken uitvoeren. Volgens neuroloog Bas Bloem van het Radboud UMC is dat precies waar mensen met parkinson baat bij hebben.

In Nederland kampen ruim 53.000 mensen met de ongeneeslijke ziekte parkinson. Uiterlijke kenmerken zijn onder andere trillende spieren, stijfheid en moeite met de balans. Maar volgens Bloem is dat maar het topje van de ijsberg. “Het is een heel ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan dopamine in de hersenen. Door regelmatig te sporten, kan het verlies aan dopamine waarschijnlijk een beetje worden afgeremd. En het helpt om nieuwe dopamine aan te maken. Sporten is echt een medicijn”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.

“Wat er echt misgaat in de hersenen van mensen met parkinson is het uitvoeren van twee dingen tegelijk. Ze hebben moeite met dubbeltaken”, legt Bloem uit. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden.”

Bron: NOS

PARKINSON BOKSEN BIJ HIKARI

Sinds 1 april 2023 Parkinson boksen bij Budovereniging HIKARI. De trainingen worden gegeven door Stef van Gelderen en de groep is enthousiast. Voor meer informatie en een snelle reactie neem direct contact met hem op 06 – 365 972 28.

TRAINER STEF VAN GELDEREN


In het stenen tijdperk (1982) ben ik ,tegen de zin van mijn ouders, begonnen met boksen. “Als het dan maar geen wedstrijden worden” zei mijn moeder toen. Dat lukte niet helemaal en in 1984 werd ik Noord-Hollands kampioen in de gewichtsklasse ‘welter gewicht’. Omdat ik goed gekeurd werd als beroepsmilitair ben ik gaan varen als matroos machinist bij de marine, waardoor wedstrijden boksen behoorlijk lastig werd. Om die reden ging ik de marine weer uit en vlak na die beslissing ging de boksschool failliet. In die tijd was het boksen in de Zaanstreek op sterven na dood en zo kwam ik min of meer per ongeluk in het kick boksen terecht.


Ondertussen zijn we in de bronstijd terecht gekomen (we schrijven 1988) en in 1989 vecht en win ik mijn eerste kick boks wedstrijd. In 1993 vecht ik mijn laatste wedstrijd en wordt Nederlands Kampioen. kick boksen.

Omdat de ring nog steeds als een magneet op mij werkt ben ik begonnen met het volgen van trainersdiploma’s en in chronologische volgorde ben ik

  • Kickbokstrainer
  • Bokstrainer
  • Fitnesstrainer
  • Olympisch gewichtheftrainer
  • In 2022 Parkinson bokstrainer geworden en in die hoedanigheid bij “Hikari” aan de slag.

LOCATIE

Budovereniging HIKARI

Adres:
Panneroodstraat 1
1503 XH Zaandam

Kvk nr: 40617351

CONTACT

Telefoon: 075-617 45 77
Mail: Algemeen of Ledenadministratie
Website: Hikari

Voor een snelle reactie neem direct contact op met trainer Stef van Gelderen op 06 – 365 972 28.